Soms heb ik weinig zin om te koken, maar toch zin een gezonde maaltijd. Op zo’n moment is een traybake een hele fijn keuze. Je gooit namelijk alles op een bakplaat, voegt kruiden en olie toe en schuift het in de oven. Ondertussen maak je alvast de keuken schoon, wel zo makkelijk!
Op een traybake kun je natuurlijk allerlei soorten groenten, bonen, vlees, vis en kruiden gebruiken. Het is een ideaal gerecht om groente restjes op te maken en het kan eigenlijk gewoon niet mislukken!
Deze traybake is met spruiten! Want ze zijn er éindelijkkk weer, ik ben er gek op. Ze zitten vol vitamines zoals B vitamines, vitamine C, K en A, vol met mineralen, antioxidanten en natuurlijk vezels. Spruitjes hebben een unieke smaak die veel mensen bitter vinden, maar door moderne teeltmethoden is de bitterheid afgenomen. Met de juiste bereidingswijze (zoals roosteren of karamelliseren) kunnen ze zelfs zoet en nootachtig smaken.
Maar wist je dat bittere groenten juist hartstikke goed zijn voor een goede leverfunctie? De lever is het belangrijkste orgaan voor ontgifting in het lichaam, en bittere groenten bevatten antioxidanten en fytonutriënten (zoals flavonoïden en glucosinolaten) die helpen bij het neutraliseren en verwijderen van toxines uit het lichaam.
Ingrediënten voor 3 tot 4 personen
- 4 rundervinken in grove stukken
- 1 pot lima, bonen afgespoeld
- 500 gram spruiten, schoon en gehalveerd
- 2 flinke pastinaken, in blokjes
- 2 flinke zoete aardappels, in blokjes
- 2 uien, in grove stukken
- Oesterzwammen, in grove stukken
- Kruiden zoals peterselie en tijm (vers of gedroogd)
- Olijfolie, peper en zeezout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Snijd alle groente in grove stukken en leg op de bakplaat
- Mix de groente door elkaar
- Voeg daarna de lima bonen, rundervinken en oesterzwammen toe
- Maak de bakplaat af met voldoende olijfolie, kruiden, peper en zeezout
- Zet de plaat voor 30-45 minuten in de oven
- De kooktijd is afhankelijk van je oven. Ik vind het lekker om de schotel halverwege nog even door elkaar te mengen.
- Lekker met sambal of deze zelfgemaakte mayo