Een flink stuk chocolade is voor veel mensen het ultieme geluksmoment! Cacao is best vaak onder de aandacht omdat het vele gezondheidsvoordelen zou hebben. Maar wat is cacao precies, wanneer is het eigenlijk chocolade en wanneer is dan gezond? Laten we het eens uitzoeken 😊
Hoe wordt cacao gemaakt?
Cacao wordt gemaakt van de cacaoboon, de pit van de vrucht van de cacaoboom. Een cacaoboon bestaat uit cacaovet en cacaopoeder. Eerst wordt de cacaoboon gebrand en daarna vermalen tot een vettige brij. Dit wordt cacaomassa genoemd. Deze term ken je misschien omdat je dit soms tegenkomt op de ingrediënten lijst van chocolade.
Door het vet uit de cacaoboon te persen hou je de poeder over, dit wordt cacaopoeder genoemd. Dit poeder heeft veel gezondheidsvoordelen. Het cacaopoeder is bruin, dit geeft ook de bruine kleur aan je chocolade. Uhm, nu hoor ik je denken.. maar witte chocolade is niet bruin? Klopt helemaal. Hier zit ook geen cacaopoeder in 😉.
Cacaoboter is het vette gedeelte van de cacaoboon en is wit van kleur. In witte chocolade hoort dus wel cacaoboter te zitten. Cacaoboter is wanneer het rauw is een erg gezond vet dat ook rijk is aan antioxidanten. De polyfenolen in de boter hebben een gunstige invloed op ons immuunsysteem.
Wat is chocolade
Chocolade wordt gemaakt van suiker met cacaoboter en cacaomassa. Het is wettelijk vastgesteld dat pure chocola voor minstens 35% uit droge cacaobestandsdelen bestaat, inclusief 18 procent cacaoboter en ten minste 14 procent vetvrije droge cacaobestandsdelen. Melkchocolade moet voor minimaal 32% uit droge cacaobestanddelen bestaan.
De speciale samenstelling van suiker en vet zorgt er voor dat je van die heerlijke reep chocolade blijft eten.
De voedingswaarde van cacao
Wat zit er precies in cacao? Laten we de voedingswaarde bekijken.
Voedingswaarde* van cacao (per 100 gram)
*nevo-online.rivm.nl
- 379 kcal (calorieën)
- 11 gram koolhydraten
- 19 gram eiwitten
- 22 gram vetten
- 34 gram vezels
Mineralen & spoorelementen (per 100 gram)
- 100 mg natrium
- 1500 mg kalium
- 150 mg calcium
- 600 mg fosfor
- 525 mg magnesium
- 11 mg ijzer
- 4 mg koper
- 1 mcg selenium
- 7 mg zink
- 3 mcg jodium
Vitamines
- 1 mg vitamine E
- 0.05 mg Thiamine B1
- 0.12 mg cobalamine B12
- 2 mg Niacine B3
- 38 mcg Folaat B11
Je eet natuurlijk nooit 100 gram cacao, maar met een klein beetje maak je al snel een gerecht dat smaakt naar chocolade. Als je 1 eetlepel cacaopoeder gebruikt dan weegt dat 7 gram. Helaas wordt er wel vaak suiker aan de cacaopoeder toegevoegd. Dus let goed op als je cacao koopt dat er dan bij de ingrediënten staat “cacaopoeder of magere cacaopoeder “
Feiten & fabels over cacao
Feiten over cacao
- Cacao is rijk aan de mineralen magnesium, koper, ijzer en chroom. Door ons Westers voedingspatroon kan er al snel een tekort ontstaan aan deze mineralen. Deze mineralen zijn allemaal nodig voor een heleboel stofwisselingsprocessen en een goede zuurstoftransport.
- Cacao is rijk aan flavonoïden, dit zijn sterke antioxidanten. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Als je veel vrije radicalen in het lichaam hebt, wordt je sneller ziek. De grote hoeveelheid antioxidanten hebben ook een positief effect op ons cholesterol gehalte.
- Cacao heeft een positieve invloed op hart en vaatziekten omdat het een positief effect heeft op de bloeddruk en bloedcirculatie. Ook heeft cacao een positieve invloed op het cholesterolgehalte.
- Serotonine en dopamine zijn twee stoffen die heel belangrijk zijn voor ons humeur, geluksgevoel en concentratie. Cacao bevat veel fenylalanine en dit is een voorloper van dopamine. Dus als je chocolade eet wordt er dopamine aangemaakt. Naast fenylalanine bevat cacao ook een beetje serotonine. Eat good, feel good 😉
- Cacao heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Chronische ontstekingen in het lichaam worden vaak veroorzaakt door ongezonde voeding en zijn de basis van vele andere ziektes. Door een gezond eetpatroon en regelmatig cacao te eten kun je ontstekingen voorkomen.
Fabels over cacao
- Van chocolade zou je pukkels krijgen, maar er is wetenschappelijk bewijs dat dit niet klopt. Dit komt niet door de cacaopoeder, maar eerder door de samenstelling van suiker, vet en melk die in de chocolade zit.
- Cacao zou een opbeurend effect hebben. Cacao bevat 230 mg cafeïne per 100 gram, dit betekent dat er in 2 blokjes pure chocolade ongeveer 7 mg cafeïne zit. Ter verggelijking: een kop koffie bevat 40 mg cafeïne en een blikje energiedrink 80 mg. De hoeveelheid cafeïne in chocolade valt dus echt reuze mee, en dit houd je echt niet wakker in de nacht.
- Chocolade zou pijnstillend werken, maar helaas is dit niet waar. Chocolade zorgt er wel voor dat we stoffen eten waardoor we een goed gevoel krijgen. Dit idee wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de bloed verdunnende eigenschappen van cacao.
Rauw of normaal?
En dan als laatste, eet je cacao poeder rauw of normaal (dus gebrand) wat is het verschil eigenlijk? Tijdens het productie proces worden cacaobonen gebrand. Tijdens het proces van gebrande cacao worden de cacaobonen gebrand tot een temperatuur van 150 graden Celsius. Rauwe cacao wordt niet of slechts minimaal verhit (tot een temperatuur onder de 40 graden Celsius). Hier worden verder ook geen smaakversterkers en suiker aan toegevoegd. Het is een onbewerkt product. Als de cacaobonen gebrand worden dan gaan veel van de gezonde eigenschappen verloren. De bonen bevatten veel meer enzymen, minerealen en vitamines. Als je het mij vraagt eet je cacaopoeder dus altijd rauw. Zo heb je maximaal effect van alle gezondheidsvoordelen.
Conclusie
We zouden allemaal wel wat vaker cacao mogen eten omdat het zo veel gezondheidsvoordelen heeft. Cacao is een van de voedingsmiddelen met de meeste antioxidanten erin. Hierover vertel ik je meer over in een ander artikel.
Cacaopoeder meng je eenvoudig door allerlei gerechten heen, zoals:
- Een chocolade ontbijtje: roer een eetlepel cacao door je bakje (kokos)yoghurt.
- Door je havermout: roer een eetlepel cacao door je warme havermout.
- In een smoothie: blend een eetlepel cacao door je smoothie.
- In zelfgemaakte koek, taart en gebak: met rauwe cacao poeder maak je de lekkerste desserts.
- Of zelfgemaakte gezondere chocolademelk.
Snel recept voor gezondere chocolademelk:
- 200 ml amandelmelk of kokosmelk
- 1 el cacaopoeder
- 1 tl honing of kokosbloesemsuiker of naar smaak
- Snuf kaneel
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje en verwarm tot de gewenste temperatuur. Als je de chocolademelk een beetje opgeschuimd wilt kun je het even in de blender laten draaien of opkloppen met een hand melkschuimertje. Enjoy!
Tip: rauwe cacaonibs! Dit zijn kleine stukjes cacaoboon. Ze zijn natuurlijk, onbewerkt en onverhit. Dit betekent dus dat ze alle gezondheidsvoordelen nog bevatten. Je strooit ze eenvoudig over je smoothiebowl, yoghurt of havermout heen voor een extra crunchy effect. Ze zijn ook heel lekker en handig door een beslag, bijvoorbeeld door deze bananenpannenkoekjes.