Recepten

Welkom op
onze recepten pagina

Erika: Ik hou van gezonde, makkelijke, no-nonsens maaltijden, en oh wacht; mag het alsjeblieft ook een beetje snel klaar zijn?

Op deze pagina delen we allerlei recepten die vaak voorbijkomen in onze keukens. Opruimen na de maaltijd; dáár hebben we een hekel aan. De recepten zijn daarom simpel, makkelijk en (meestal) snel klaar. Wil je meer weten? Heb je vragen over de recepten? Of heb je een verzoek of suggestie? Laat het ons weten via een appje, mailtje of een privé berichtje.

Recepten Dietiste Erika Schot Voeding BMI
Diner - Bewaren - Eenvoudig

Witte asperges

Recept voor 2 personen

Asperges, het witte goud!

Ik ben er gek op, jij ook? Ze staan in deze tijd van het jaar dan ook regelmatig op het menu bij ons thuis. Hoewel ik ze op de klassieke wijze fantastische vind, was ik een keer op zoek naar iets anders, zo is dit recept ontstaan.

Naast dat ze heerlijk zijn, zijn ze ook mega gezond. Ze zitten namelijk boordevol vitamine C, E, K, B1, B2 en foliumzuur. De B-vitamines schijnen vooral in grote hoeveelheden in het kopje van de asperge zitten, en die is ook gelijk het lekkerste vind ik. 😋

Daarnaast bevatten ze kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink, fluor en – afhankelijk van de grondsoort waarin ze worden verbouwd – ook een beetje selenium. Allemaal mineralen die belangrijk zijn voor je lichaam.

Een echte superfood dus!

Leuk feitje 💡

Als je asperges hebt gegeten kan je urine een vreemde geur hebben🧐 Deze typische geur komt door de zwavelhoudende sporen die in asperges kunnen zitten, het zogenaamde asparagusinezuur. Dat ruik je niet aan de asperge zelf, maar de lever zet het via enzymen om in stoffen die via de urine ons lichaam verlaten en wel een geur afscheiden. Niet iedereen heeft hier “last” van. Waarschijnlijk is niet bij iedereen dat enzym even actief, of ruikt niet iedereen die geur even goed. het komt voor bij 50% van de asperge-eters.

Wat heb je nodig?

 • 800-1000 gram witte asperges
 • Roomboter
 • Glas witte wijn
 • Citroentijm
 • Peper & zout naar smaak

Hoe maak je het?

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Schil & was de asperges.
 3. Doe de asperges in een draadslee.
 4. Voeg een aantal klontjes roomboter (naar smaak) toe.
 5. Voeg te tijm toe
 6. Voeg peper en zout (naar smaak) toe.
 7. Giet een glas witte wijn in de braadslee
 8. Zet de asperges voor 25 minuten in de oven.

Lekker met een stuk gebakken zalm, eetsmakelijk!

Tip: ik maakte gebruik van citroentijm omdat dit in mijn kruidenbak staat. Dit geeft een heel licht citroenachtig smaakje aan de asperges en aan de saus. Je kan natuurlijk ook altijd gewone tijm gebruiken en een paar schijfjes citroen meebakken.

Heb je hele dikke asperges? Dan moeten ze misschien wat langer in de oven 😊 Dit kun je met een vork tussendoor controleren.