Recepten

Welkom op
onze recepten pagina

Erika: Ik hou van gezonde, makkelijke, no-nonsens maaltijden, en oh wacht; mag het alsjeblieft ook een beetje snel klaar zijn?

Op deze pagina delen we allerlei recepten die vaak voorbijkomen in onze keukens. Opruimen na de maaltijd; dáár hebben we een hekel aan. De recepten zijn daarom simpel, makkelijk en (meestal) snel klaar. Wil je meer weten? Heb je vragen over de recepten? Of heb je een verzoek of suggestie? Laat het ons weten via een appje, mailtje of een privé berichtje.

Recepten Dietiste Erika Schot Voeding BMI
Kidsproof - Lunch of diner - Vega(n)

Spring rolls

Niet zo´n knappe foto, maar wel heel lekker en ook nog eens leuk om te doen. ik dook afgelopen week samen met de kinderen de keuken in om een heerlijke zomerse lunch te maken, boordevol groente en eiwitten. We sneden eerste de groente en legden alles klaar en daarna rollen maar.

We rolden de rijst vellen op met lekker veel groente, tempé en zoete omelet Het vergt even wat oefening maar het is een leuke activiteit. Hieronder een aantal tips:

Hoe maak je het?

  1. Maak de vellen zacht in een diep bord met warm water
  2. Leg het vel daarna op een theedoek
  3. Vul ze met wat je lekker vind, maar niet te vol
  4. Vouw de flap dicht die het dichts bij je ligt en druk de vulling goed aan
  5. Daarna kun je allebei de zijkanten dichtvouwen zodat de vulling er niet uit kan vallen
  6. Daarna kun je de rol verder opvouwen
  7. Omdat ze nat zijn geweest plakken ze goed aan elkaar

Waar kun je de rolletjes mee vullen?

Je kunt ze eigenlijk vullen met van alles wat je hebt liggen, of over hebt. Het is een ideaal gerechtje om restjes op te maken. In plaats van tempé kun je ook denken aan gebakken of gekookte garnalen of kip. Je kunt helemaal los gaan!

Maak ze voedzaam door te denken in eiwitten, koolhydraten (vezels) en vetten. Wij kozen voor:

Zoete omelet:

Kluts een aantal eieren door elkaar met wat sojasaus of kokos aminos en bak de omelet in wat kokosolie op laag vuur gaar. Op het laatste kun je de omelet even omdraaien zodat het niet nat blijft aan de bovenkant. Zet het vuur uit en laat afkoelen. Als de omelet is afgekoeld snij je hem in passende reepjes.

Tempe:

Wij sneden een plak tempé in stukjes en marineerden die met sesamolie, sesamzaad, knoflook, en wat kokos aminos. Ik bak de tempe het liefst in koskosolie of ghee en doe dit op laag vuur! Het duurt even maar dan worden ze echt veel lekkerder. Bak ze aan beide kanten ongeveer even lang en mooi bruin voor een knapperig resultaat.

Groente:

Eigenlijk alles er wel in! Wij kozen voor plakjes komkommer, wortel julienne, avocado en broccoli kiemen. Fruit kan ook heel lekker zijn, denk aan bijvoorbeeld mango. Fijn gesneden rode kool is ook heel lekker!

Kruiden:

Ik ben gek op koriander, dus in mijn rolletjes ging flink wat koriander en ingelegde gember. Je kunt ook kiezen voor een mildere kruiden zoals peterselie, bieslook, basilicum of munt.

Dipsaus:

Last but not least; de dipsaus. Want een goede dipsaus maakt de rolletjes wel echt heerlijk! Wij maakte een simpel sausje van amandelpasta, sesamolie, verse knoflook , limoensap en honing. Maar chilisaus kan bijvoorbeeld ook erg lekker zijn.