Rodekool is natuurlijk een typisch hollande groente, traditioneel gegeten met rundvlees, aardappelen en appeltjes, heerlijk! Rodekool is eigenlijk een heel veelzijdige groente, en smaakt ook heerlijk rauw in een salade of in een ovenschotel zoals bij dit recept.
Rodekool bevat een heel scala aan vezels, vitaminen en mineralen en bevat heel veel vitamine A. Vitamine A is heel belangrijk voor een gezonde en stralende huid.
De kleur van de rodekool komt van pigmenten die anthocyaninen worden genoemd, deze stoffen zijn flavonoïden antioxidanten. Antioxidanten worden natuurlijk in verband gebracht met een heel scala aan gunstige effecten op de gezondheid.
Daarnaast is rodekool ook nog eens een hele verantwoorde keuze want ze wordt in Nederland volop geproduceerd op natuurlijke wijze in de volle grond.
Dit recept is voor ongeveer 4 personen, een grote schotel.
Ingrediënten
- 4/5 grote zoete aardappels of 400 gram
- 1 middel rode kool in hele dunne plakjes gesneden
- 3 appels in blokjes
- 2 grote uien in ringen
- 500 gram runder, kip of vegetarisch gehakt
- 2 tl oregano
- 2 tl tijm
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl kaneelpoeder of meer naar wens
- 2 laurierblaadjes
- Peper en zout
- 150-200 ml water
- Geraspte kaas naar wens
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Schil de zoete aardappelen en kookt ze zacht in een laagje water met wat zeezout
- Bak de uien ringen licht aan in een lepel ghee of kokosolie
- Als de uien gaan kleuren voeg je de gehakt toe en bak dit rul
- Als het gehakt bijna gaar is dan mogen de kruiden erbij en bak deze even licht aan
- Voeg de appelblokjes toe en bak ze even licht mee
- Als de kruiden goed geuren dan kun je de gesneden rode kool erbij doen en even goed aanbakken
- Voeg het water toe en zet het vuur lager
- Stoom de groente gaar in ongeveer 20 minuten en maak ondertussen de zoete aardappel puree af Maak hier l een grove puree van met een klont roomboter, wat kookvocht en een aardappelstamper
- Wanneer het meeste van het vocht verdampt is dan kan het vuur uit
- Schep boven op het groente/gehakt mengsel de puree en strijk glad met de achterkant van een lepel
- Strooi hier bovenop de geraspte kaas
- Bak de schotel voor ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden, in eider geval tot dat de korst een mooie kleur heeft gekregen.
Tips 😊
- Ik snij de rodekool in kwarten en dan in hele dunne plakjes op de mandoline. Het harde gedeelte snij ik niet mee en gooi ik weg.
- Ik rasp mijn kaas altijd zelf van rauwmelkse boerderijkaas en gebruik dan graag een mengsel van Parmezaanse en belegen kaas.
- Ik maak mijn ovenschotels altijd graag in een grote gietijzeren pan waar ik ook kan bakken. De schotel kan dan meten de oven in, scheelt weer afwas
Geniet van deze heerlijke, gezonde schotel boordevol smaak. Heb je wat over? Lucky you, dan heb je alvast een heerlijke lunch voor morgen.
Heb je veel over? Verpak het dan in een schone ovenschotel, dek het goed af en bewaar in de koelkast (2-3 dagen) of diepvries (3 maanden).