Opgeblazen gevoel

Opgeblazen gevoel

“Ik lijkt wel zwanger” of “ik heb gewoon een dikke buik” is iets wat ik heel vaak hoor in de praktijk.

Een opgeblazen gevoel kan zo vervelend zijn en heel je dag en humeur beïnvloeden. Veel vrouwen denken ook dat het er gewoon “bij hoort” en normaal is. Soms ontstaat het al na een glas water, de eerste maaltijd of het wordt gedurende de dag steeds erger. Om vervolgens in de avond met je broek open te moeten zitten omdat je buik zo hard, opgeblazen en pijnlijk is geworden. Maar hoe krijg je die opgeblazen buik weer plat? Een opgeblazen buik is namelijk een vervelende klacht en het kan verschillende oorzaken hebben..

Is er sprake van een dysbiose?

Wanneer je regelmatig last hebt van een opgeblazen buik dan is de kans groot dat er een disbalans is in jouw darmflora. Dit betekent dat er te weinig goede bacteriën zijn ten opzichte van de slechte bacteriën. Een gezonde darmflora helpt om voedsel goed te verteren en voorkomt gasvorming. Probiotisch voeding (of suppletie) helpt om meer gezonde bacteriën in de darm te krijgen. Eet dus regelmatig producten zoals zuurkool, kimchi, kefir en yoghurt. Om inzicht te krijgen in je darmflora is een ontlasting onderzoek erg zinvol, je ziet dan meteen van welke bacteriën je voldoende, te veel of te weinig hebt.

Eet je voldoende prebiotische vezels?

Prebiotica zijn eigenlijk gewoon onverteerbare vezels uit groente en fruit. Jouw darmflora voed zich met deze vezels. Ze worden dus opgegeten en dienen als voedsel voor de goede bacteriën. Wanneer er voldoende prebiotische vezels aanwezig zijn dan krijgt de gezonde darmflora de kans om sterk te worden en de slechte bacteriën krijgen minder kans om te groeien, win-win dus. Groente, fruit, volkoren producten en peulvruchten bevatten veel prebiotische vezels.

Drink je voldoende puur water?

En dan bedoel ik geen water met een smaakje van zoetstoffen, maar puur water. Water is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen maar het zorgt er ook voor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen in de darm. Zoetstoffen vermijd je liever bij een gevoelige darm. Zoetstoffen worden slecht verteert en kunnen hierdoor voor klachten zorgen. Rondom de maaltijd drink je liever niet te veel water, want water verdund het maagzuur en de maag moet voldoende maagzuur bevatten om het eten goed te kunnen verteren. Drink liever niet te veel een uur voor en een uur na de maaltijd.

Kauw je voldoende?

Een beetje een open deur misschien maar voldoende en goed kauwen is zo belangrijk voor de vertering van je voedsel. Als je goed kauw dan wordt het eten makkelijker afgebroken wat weer kan leiden tot minder gasvorming. Daarbij komt ook nog dat mindfull eten en goed kauwen zorgt voor een betere verzadiging. Als je bewuster eet en goed kauwt dan zit je sneller vol en heb je minder snel weer trek.

Heb je een voedingsintolerantie?

Een opgeblazen buik kan een gevolg zijn van een voedingsintolerantie of gevoeligheid. Een intolerantie of een gevoeligheid komt heel vaak voor, maar mensen zijn zich hier niet van bewust. Het betekent eigenlijk dat je het eten wat je eet niet goed kunt verwerken waardoor de vertering niet optimaal verloopt en hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals een opgeblazen buik, maar ook vermoeidheid, huiduitslag en hoofdpijn horen hierbij.

Het kan tussen de 2-3 uur tot 2-3 dagen duren na het eten van het betreffende voedingsmiddel voordat er klachten op kunnen treden. Dit maakt dat het heel lastig te achterhalen is welk voedingsmiddel de boosdoener is.

Heb je het vermoeden dat dit bij jouw wel eens een oorzaak kan zijn? Dan kun je met een voedingsintolerantie test veel duidelijkheid krijgen. Dit is een eenvoudig bloedonderzoek wat we kunnen uitvoeren via een onafhankelijk laboratorium.

Wat nu?

Als je weet wat er met jouw darmen aan de hand is, kun je ook heel gericht een therapieplan opstellen en samen werken we dan aan een oplossingen van deze klachten.

Neem contact met mij op voor vrijblijvend meer informatie of advies. We kunnen altijd even bellen of kies voor een gratis (online) kennismakingsgesprek.

📧erika@dqadietist.nl

📲 06 156 563 48