Recepten

Welkom op
onze recepten pagina

Erika: Ik hou van gezonde, makkelijke, no-nonsens maaltijden, en oh wacht; mag het alsjeblieft ook een beetje snel klaar zijn?

Op deze pagina delen we allerlei recepten die vaak voorbijkomen in onze keukens. Opruimen na de maaltijd; dáár hebben we een hekel aan. De recepten zijn daarom simpel, makkelijk en (meestal) snel klaar. Wil je meer weten? Heb je vragen over de recepten? Of heb je een verzoek of suggestie? Laat het ons weten via een appje, mailtje of een privé berichtje.

Recepten Dietiste Erika Schot Voeding BMI
Zomers, Snel, BBQ

Lauw warme courgette salade met Kalamata olijven

Soms heb je van die ingrediënten die je meteen meenemen op reis. Neem de Kalamata olijf – diepdonker, glanzend, met een rijke, bijna wijnachtige smaak. Eén hap, en je waant je op een Grieks terras, ergens tussen de olijfbomen en de zee.

In deze salade krijgt ze gezelschap van gegrilde courgette, kruimelige feta en een handje verse munt. Simpel, fris en vol zomerse smaken. De courgette is zacht en rokerig van de grill, de feta zout en romig, en dan komt daar die olijf – krachtig, pittig en precies goed.

Een beetje olijfolie, een vleugje azijn, en je hebt een salade die het liefst buiten wordt gegeten, met blote voeten in het gras. Of in de keuken natuurlijk – ook prima.

Want als Kalamata ergens thuishoort, dan is het in een bord vol eenvoud en smaak. Geen poespas, gewoon goede ingrediënten die elkaar versterken. Zoals het hoort, onder de Griekse zon – of gewoon bij jou thuis.

Dit recept is voor 2 porties. Je kunt de salade ook goed bewaren, maar hou de dressing dan even apart.

Ingrediënten

  • 2 courgettes, in lange plakken gesneden
  • 1 rode ui in dunne ringen
  • 1 pot kalamata olijven, gehalveerd
  • 200 gram Cherry tomaatjes, gehalveerd
  • Handje verse dille, fijngehakt
  • Wat blaadjes munt, fijngehakt
  • 1 blok feta, gekruimeld
  • Handje pompoenpitten
  • Peper en zeezout

Ingrediënten voor de dressing

  • Bodempje Extra vierge olijfolie
  • Scheut azijn
  • 1 tl honing
  • 1 tl oregano
  • Peper en zeezout

Hoe maak je het?

  1. Snij de courgette in de lengte doormidden en snijd in 4 kwarten.
  2. Bestrijk deze licht met olijfolie, bestrooi ze met peper en zeezout en eventueel wat gedroogde oregano
  3. Bak de courgette in een hete koekenpan of grillpan aan allebei de kanten donker bruin en gaar
  4. Snijd ondertussen de ui, tomaat en olijven in stukjes en doe dit een diepe kom
  5. Hak de verse kruiden fijn en houd apart
  6. Combineer de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje of potje en, roer goed en zet apart ‘
  7. Laat ondertussen ook de feta uitlekken op een keukenpapiertje
  8. Áls de courgette gaar is kun je deze in blokjes snijden en bij de andere groente doen
  9. Roer alle groente met de kruiden door elkaar
  10. Verkruimel de feta boven de salade en maak af met de dressing en de pompoenpitten