Tempé of tempeh is een feestje voor je microbioom (darmbewoners). Het wordt gemaakt van geweekte en gekookte sojabonen. Hierna worden ze behandeld met de schimmel Rhizopus Oligosporus.
Oorspronkelijk wordt tempé veel gebruikt in de Indische en Indonesische keuken maar ook hier in het westen wordt het steeds populairder. En dat is niet voor niets, tempé is namelijk hartsikke lekker en gezond. Door de sojabonen te laten fermenteren met de schimmel krijgt de tempé een lichtzure smaak na bereiding.
Door de fermentatie zijn de anti nutriënten (fytines) afgebroken en zijn voedingsstoffen beter te verteren.
Tempé is rijk aan eiwitten en bevat alle essentiële aminozuren. Verder is het rijk aan B vitamines, vezels, en helemboel mineralen zoals calcium, ijzer, fosfor, magnesium, zink en mangaan.
Tempé blijkt een gunstige werking tegen diarree te hebben; het maakt het voor ziekmakende micro-organismen lastig zich aan de darmwand te hechten.[1][2]
Het eten van probiotische voeding is goed voor de werking van onze darmen en immuunsysteem. Je voegt dan namelijk op een natuurlijke manier gefermenteerde voeding = levende microorganisen toe aan je darmen.
In je dikke darm leven zo’n 1,5 tot 2 bacteriën en andere organismen die moet je verzorgen voor een goede gezondheid. Krijgt jouw microbioom niet voldoende te eten, dan kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Je microbioom doet namelijk een heleboel voor jou. Ze zorgen voor een goed weestand, geven je energie, maken vitamines aan, maken neurotransmitters aan, verteren je voedsel, maken belangrijke vetzuren aan en zo kan ik nog wel even doorgaan.
- Tempeh werkt tegen buikloop Telegraaf.nl, 14 oktober 2010
- First characterization of bioactive components in soybean tempe that protect human and animal intestinal cells against enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC) infection www.wageningenur.nl, 2010
Hoe maak je het?
Voor het eerst tempé klaarmaken kan best even spannend zijn, maar het is echt het proberen waard. Tempé neemt goed smaken op en je kunt het dus goed kruiden en marineren. Ik maak vaak een blok klaar en dan kan ik daar twee keer van eten. Je kunt het namelijk ook bereid hartstikke goed bewaren. Het was even zoeken maar ik vind tempé het allerlekkerst als het knapperig gebakken is. Tempé heeft even de tijd nodig; als je het te snel klaar maakt dan kan het snel verbranden en dat is natuurlijk zonde. Ik snijd het blok altijd in plakjes van een halve cm dik. Niet te dik, en niet te dun. Daarna gooi ik het in een kom en kruid het met:
- 1 el knoflookpoeder
- 1 el uienpoeder
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- 2 el sesam of olijfolie
Meng de tempé goed met de kruiden. Daarna leg ik de plakjes op een bakplaat met eventueel wat extra olie erbij. zet de bakplaat in een voorverwarmde oven van 175 graden en bak de tempé ongeveer voor 20 minuten. Controleer daarna of de tempé knapperig is. Je kunt de plakjes eventueel nog een keer omdraaien en nog even terug zetten in de oven voor 5-10 minuten.
Wij eten de tempé bij rijst/quinoa gerechten als vleesvervanger, maar ik eet het ook heel vaak bij een salade, wrap of taco’s. Het is ook een heerlijke snack!