Ingrediënten voor 3 of 4 personen
Ik maak stoofgerechten zoals dit het liefst in de slowcooker. Ik vind het makkelijk omdat het me minder tijd kost, ik hoef er niet meer naar om te kijken en de gerechten zijn vaak smaakvol. Je hebt echt maximale voordelen met minimale inzet. Natuurlijk kun je dit gerecht ook zonder slowcooker maken. Ik kies dan altijd voor een gietijzeren pan om het gerecht verder in te stoven maar een wok of hapjes pan is ook een optie.
Kipkerrie is lekker, makkelijk en vaak een succes bij de kinderen ook. Het is zo’n typische gerecht waar je heel veel groente in kan verstoppen. Ik kies bij dit soort recepten vaak voor diepvries groente, dit scheelt tijd, geld en is net zo gezond.
Kip & marinade
- 400–500 g kipfilet of kippendij, in blokjes
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
- 1 el citroensap
- Scheut olijfolie
- Snuf zout & peper
Groenten (pas aan naar smaak/seizoen)
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el verse gember, geraspt
- 1 rode paprika, in reepjes
- 200 g wortel, in dunne plakjes
- 100 g doperwten (diepvries)
- 200 gram sperziebonen (diepvries)
- Handje verse spinazie of prei, optioneel
Saus
- 1-2 el (milde) kerriepoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 200 ml volle kokosmelk
- 150 ml groentebouillon of water
- 1 el tomatenpuree
- Peper en zout
- (Olijfolie of kokosolie om te bakken)
Topping/garnering
- Verse koriander of peterselie
- Limoensap
- Gehakte cashewnoten of amandelschaafsel
Hoe maak je het? Slowcooker versie.
- Snijd de kippendij in blokjes en voeg de ingrediënten voor de marinade toe. Zet dit afgedekt in koelkast en laat minimaal een half uur marineren.
- Snijd ondertussen alle groente
- Voeg alle ingrediënten toe aan de pan van de slowcooker en zet de slowcooker aan op medium hitte voor minimaal 5/6 uren.
- Kook rijst of quinoa of een mix hiervan volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer de kipkerrie met de gekozen topping; eet smakelijk.
Hoe maak je het? Stoofpan versie.
- Snijd de kippendij in blokjes en voeg de ingrediënten voor de marinade toe. Zet dit afgedekt in koelkast en laat minimaal een half uur marineren
- Snijd ondertussen alle groente
- Verwarm een scheut olijf of kokosolie en bak hier in gemarineerde kip
- Als de kip bijna gaar is voeg je de ui, knoflook en gember toe en bak dit voor 2 minuten mee
- Voeg daarna de blokjes paprika en wortel te en bak dit even kort mee
- Daarna voeg je de tomatenpuree en de kruiden toe voor de saus en dit bak je even kort aan
- Je kunt nu alle overige ingrediënten toevoegen voor de saus + de diepvries groente
- Voeg peper en zout naar smaak toe en laat het geheel gaar stoven in ongeveer een half uurtje.
- Kook rijst of quinoa of een mix hiervan volgens de aanwijzingen op de verpakking en serveer de kipkerrie met de gekozen topping; eet smakelijk.