Ik hou ervan, brood gemaakt van groente. Je kunt er eigenlijk verschillende soorten groente en meel in verwerken en spelen met de ingrediënten. Het brood is natuurlijk hartig en ik vind het daarom ook het lekkerste met hartig beleg zoals kaas, ei, humus of vis en vlees.
Dit brood is echt super lekker luchtig geworden en zowel koud als warm lekker (ik warm het vaak even op in de broodrooster 😉).
Je kunt het brood goed bewaren in een afgesloten trommel in de koelkast voor maximaal 5 dagen. Zelf snijd ik het brood in dunne plakken en verpak ze per twee om ze te bewaren in de diepvries. Zo kan je altijd een gezond alternatief voor een boterham pakken.
Ingrediënten
- 200 gram geraspte courgette
- 200 gram geraspte wortel
- Bosje lente uit in ringetjes
- 150 gram volle yoghurt of kokos yoghurt
- 120 gram havermeel
- 120 gram amandelmeel
- 4 eieren
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- 1,5 tl baking soda
- Sap van een halve citroen of appelazijn
- Zeezout en peper
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Doe de geraspte wortel, courgette en de lente ui bij elkaar in een kom.
- Klop in een andere kom de eieren, de yoghurt en de kruiden samen met de peper en het zout.
- Voeg als laatste de baking soda en de citroensap toe en roer alles goed door elkaar. Het is een vrij dik en stevig beslag.
- Doe een bakpapier in een bakblik en doe hierin het beslag. Bak het brood in ongeveer 45 minuten af op 180 graden.
Optioneel
Je kunt met dit brood volop variëren in smaak, en dat maakt het ook juist zo leuk en lekker.
Broccoli Trees
Deze leuke broccoli boompjes zoals op de foto krijg je door broccoli even te stomen (of gebruik gestoomde diepvries) en deze rechtop in het beslag te steken voordat het de oven in gaat. Let wel even op dat ze niet aanbranden.
Say Cheese lover
Wat is er lekkerder dan een goede kaaskorst? Voeg ongeveer 150 gram geraspte kaas toe aan het beslag en bewaar wat voor op de bovenkant van het brood. Ik vind het zelf altijd lekker om verschillende soorten kaas te gebruiken, bijvoorbeeld Parmezaanse en geitenkaas.
Make it spicy
Hou je van pittig eten? Snij dan eens een rode peper in dunne ringetjes en meng deze door het beslag heen.
Onion & Olive infused
Voor een extra Italiaanse touche is het heerlijk om wat extra ui en olijf ringetjes door het beslag te roeren. Ik ben zelf gek op zwarte olijven in gerechten, deze geven een lekkere stevige bite zonder een zware smaak.
I want it all
Heb je zin om jezelf helemaal uit te leven? Dan zijn al deze extra optie bij elkaar ook een heel goed idee! Enjoy.