Wil je iets lekkers serveren in de zomervakantie tijdens een gezellig avond, maar ook rekening houden met gezonde darmen en een gezond lijf? Of wil je liever niet afwijken van je dieet omdat je een darmtraject volgt?
Geen paniek, er is heel veel mogelijk; je kunt namelijk prima een gezonde borrelplank neerzetten en verantwoord genieten deze zomer. Hieronder enkele tips voor een heerlijke borrelplank.
Zoute snacks
Voor zoute snacks kun je denken aan nacho’s, gemengde noten, gerookte amandelen, popcorn en olijven. Maar probeer ook eens groentechips, rijst crackers of zelfgemaakte geroosterde kikkererwten, verderop vind je een heerlijk easy recept.
Gezonde dips
Gezonde dips maken je borrelplank pas echt feestelijk. Je kunt natuurlijk verschillende dips maken zoals pesto, guacamole, baba ganoush, hummus of tzatziki. Maar ook een schaaltje cottagecheese is al super feestelijk en lekker om groente, fruit en crackertjes in te dippen. Lees snel verder voor een heerlijke receptje van opgeklopte feta.
Groente en fruit
Op een goede borrelplank mogen groente en fruit niet ontbreken. Je kunt natuurlijk de bekende druiven gebruiken, maar stukjes appel, vijgen, bessen, sinaasappel, meloen en kiwi maken je plank extra feestelijk.
Voor groente denk je snel aan komkommer, tomaat en paprika maar ook (gekookte) asperge tips, wortelfrietjes en broccoliroosjes zijn een heerlijke aanvulling voor een gezonde plank. Van de stronkjes van witlof trek je heel eenvoudig handige “bootjes” af. je kunt deze gebruiken om te dippen, maar je kunt ze ook vullen met wat lekkers zoals in het recept verderop.
Eiwitten
Je maakt de borrelplank pas echt compleet met de nodige eiwitten erbij. Hiervoor kun je denken aan gekookte of gevulde eitjes, allerlei soorten vlees(waren) en (gerookte) vis, en natuurlijk aan allerlei soorten (rauwe) kaas. Je kunt bijvoorbeeld een klassieker maken zoals cocktailprikkers met buffelmozzarella, rauwe ham en (zongedroogde) tomaatjes.
Met deze tips zet je deze zomer snel een lekkere en voedzame borrelplank op tafel, genieten!
Geroosterde kikkererwten
- In pot of blik kikkerweten
- Olijfolie
- Kruiden naar smaak
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200° C.
- Spoel de kikkererwten (uit blik of glas) af onder de kraan
- Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 theelepel kruiden en zeezout naar smaak
- Schep de kikkererwten door de olie met de kruiden
- Spreid de kikkererwten uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Rooster de kikkererwten in de oven in ongeveer 20-25 minuten knapperig. Laat ze afkoelen op de bakplaat en serveer ze als snack.
Tips
- Je kunt volop variëren met kruiden zoals paprika poeder, chilipoeder, kerrie poeder of een kruiden mix zoals Ras-el-Hanout of Mexicaanse kruiden
- Deze kikkererwten zijn ook heel lekker in een salade. Voeg ze pas als laatste, vlak voor serveren, toe anders worden ze zacht
- In plaats van kikkererwten kan je ook gekookte tuinbonen, sojabonen of zwarte bonen nemen
Geklopte fetakaas met snackgroente (recept van leefpuurnatuur)
- 50 gram fetakaas
- 50 gram Griekse yoghurt
- 125 gram snackgroente, in stukjes
- ½ el olijfolie
- 1 el zonnebloempitten + 1 el pompoenpitten + 1 el edelgistvlokken + 1 tl citroenrasp + 1 el citroensap + 10 gram peterselie, fijngesneden
Hoe maak je het?
- Meng de fetakaas met de Griekse yoghurt, de olijfolie, het citroensap en de citroenrasp in een kom en klop met een handmixer luchtig.
- Meng de edelgist met de pitten en de peterselie in een kommetje.
- Smeer de geklopte fetakaas uit over een bord. Leg daar de snackgroente op en garneer met de pittenmix.
Witlofbootjes met Hollandse garnalen
- 250 gram hollande garnalen
- 2 stronken witlof, voorzichtig uit elkaar gehaald
- 2 el home made mayo
- 1 el suikervrije ketchup
- Dopje whisky
Hoe maak je het?
- Haal voorzichtig de witlofblaadjes van het stronkje en leg ze op een mooie borrelplank of schaal
- Meng in een schaaltje de mayo, ketchup, whisky, bieslook en peper en zout goed door elkaar tot een saus
- Voeg in elk bootje wat garnalen en cocktail saus toe en maak af met een takje bieslook.