Huidverzorging van binnenuit én ondersteunt door de wetenschap

Collageen: Een wondermiddel?!

Collageen; het lijkt te mooi om waar te zijn. Huidverzorging van binnenuit én ondersteunt door de wetenschap, maar wat is collageen eigenlijk en waarom is het goed voor je om te gebruiken?

Is collageen het wondermiddel tegen ouder worden? Tegenwoordig kom je het overal tegen en lijkt het overal aan te zijn toegevoegd.

Ik ging eens op onderzoek uit, want collageen is niet meer weg te denken uit de beauty en gezondheidsmarkt, en dit lijkt terecht! Laten we bij het begin beginnen.

Wat is collageen?

Collageen is een structuureiwit dat van nature voorkomt is ons lichaam, het is een lichaamseigen eiwit wat ervoor zorgt dat alles in ons lichaam zijn eigen vorm behoudt. Het is lijmvormend en bindend en het zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt in je huid. Het zorgt dus voor structuur, elasticiteit, samenhang en stevigheid.

Collageen komt overal in ons lichaam voor: in onze huid, haar, nagels, tanden, spieren, botten, gewrichten, kraakbeen, bloedvaten, en weefsels. Het is ook een belangrijk component van al onze organen.

Omdat het zo’n belangrijke component is in ons lichaam kunnen we het zelf aanmaken maar na ons 25e levensjaar neemt de aanmaak aanzienlijk af, zeker in de huid.

Na ons 50e levensjaar stopt de aanmaak helemaal. Dit komt door veroudering en door bijvoorbeeld schadelijke invloeden van buitenaf zoals de zon of chemicaliën.

Hoe ouder je wordt hoe minder collageenproductie er is in je lichaam, hier kan je niets aan doen, het is een natuurlijk proces van veroudering.

Collageen wordt ook wel een fundamentele bouwstof genoemd. Dit is een terechte naam want collageen is lijmend (denk aan gelatine) en zorgt dus voor soepelheid. Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien, collageen zit overal in ons lichaam. Zonder collageen zouden we muurvast zitten in ons lichaam.

Viscollageen.nl


Hoe gaat dat dan?

Omdat collageen overal in ons lichaam voorkomt moet het ook op de juiste plaatst kunnen worden opgebouwd. Het komt voor in botten, pezen, gewrichten, spieren, organen, bloedvaten, de huid, etc.

Collageen wordt in de spijsvertering afgebroken tot de losse aminozuren glycine, proline en hydroxyproline. Deze aminozuren worden dan weer door de fibroblasten gebruikt voor de vorming van collageen in de huid. Dit proces vindt ook plaats wanneer je geen collageensupplement neemt, maar dit wordt dus minder vanaf een leeftijd van 25 jaar.

Wanneer er een collageen tekort is dan wordt het collageen van binnenuit opgevuld. Het collageen komt in onze bloedvaten, spieren, gewrichten, etc. Als allerlaatste wordt het aangevuld in de huid, de huid krijgt geen prioriteit. Vandaar ook het advies om het minimaal 3 maanden in te nemen voor het beste resultaat.

Welke types collageen zijn er?

Wanneer je naar collageen op zoek gaat op het internet, kom je er al gauw achter dat er verschillende types te verkrijgen zijn. Deze types hebben allemaal een andere werking in ons lichaam. Er zijn er inmiddels meer dan 28 bekend.

Geen zorgen, we gaan ze hier niet allemaal behandelen want type 1 en 2 zijn belangrijkste voor ons: ongeveer 90% van al ons collageen is type 1.

Collageen type 1 is dus veruit het meest vertegenwoordigd in ons lichaam. Het bevindt zich vooral in de huid, haar, nagels, botten, banden, bindweefsel, pezen en bloedvaten en organen. Het zorgt daar stevigheid en elasticiteit. Type 1 als supplement ondersteunt dus vooral de huid.

Collageen type 2 is een eiwit dat ook in het lichaam voorkomt en zit vooral in het elastische kraakbeen. Het komt dus voor in gewrichten, tussenwervelschijven, neus en luchtpijp en zorgt ervoor dat alles lekker soepel blijft. Therapeutisch wordt het ingezet als supplement en ondersteunt het vooral botten en kraakbaan.

Collageen type 3 komt voor in de huid, bloedvaten en wordt gebruikt voor wondherstel. Ook geeft het structuur aan onze spieren, organen en aderen. Als supplement ondersteunt type 3 de huid, maar in mindere mate dan type 1.

Collageen type 4 is een essentieel eiwit voor de huid, het zorgt daar voor een goede filtering.

Collageen type 5 vinden we terug in ons haar maar ook in bijvoorbeeld de placenta

Welke soorten collageen zijn er?

Er zijn verschillende soorten collageen maar vis- en rundcollageen zijn de meest voorkomende. Het collageen wordt gewonnen/geëxtraheerd uit de huiden van de dieren. Soms wordt het ook uit de resten van varkens of kippen gewonnen.

 • Viscollageen: viscollageen is de meest zuivere vorm van collageen. De structuur is vergelijkbaar met die van de menselijke huid. Dit is de beste vorm van collageen voor ons lichaam.
 • Rundcollageen: rundcollageen heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen. Bij rundcollageen wordt het collageen vaak geëxtraheerd uit de huid of botten van runderen.

Viscollageen is dus de meest zuivere vorm voor ons. Ons lichaam neemt deze vorm het beste op.

Gehydrolyseerd collageen, wat is dat?

Tijdens productie van collageen worden de huiden, botten, pezen, graten, kraakbeen en bindweefsels van de dieren die over zijn van de slacht gebruikt om eiwitten (gelatine) van te maken. Het collageen wordt behandeld met enzymen en verder afgebroken tot peptiden (aantal aminozuren aan elkaar). Het resultaat is een hele fijne poeder dat gemakkelijk oplost in warme en koude dranken en neutraal van smaak is. Dit wordt collageen hydrolysaat of gehydrolyseerd collageen genoemd.

Dit is een erg belangrijk proces want door het hydrolyseren wordt het collageen ook beter opneembaar voor ons lichaam. Door een hydrolysaat te gebruiken voorzie je je lichaam dus van de juiste bouwstoffen om het herstel en de aanmaak van de huid, haar, nagels, botten en pezen te verstevigen en te ondersteunen.

Hoe kan ik zelf zorgen voor genoeg collageen in mijn lichaam?

Het is vrijwel zeker dat iedereen ouder dan 25 een verminderde aanmaak van collageen heeft. De een heeft er sneller last van de ander. Er is een aantal dingen dat opvalt wanneer je een verminderde aanmaak hebt:

 • Je krijgt rimpeltjes
 • Je huid wordt slapper
 • Je krijgt last van hangende oogleden
 • Je krijgt opeens last van cellulitis

Er zijn ook symptomen die wat minder zichtbaar zijn, maar zeker wel merkbaar; bijvoorbeeld stijfheid en stramheid in de gewrichten, een verminderd zicht en afname van de spiermassa en spierpijn.

Deze symptomen horen natuurlijk gewoon ook bij het ouder worden maar met een goede collageenstatus in het lichaam kun je dus aanzienlijk minder klachten ervaren. Collageen is dus ontzettend belangrijk voor onze huidstructuur en naarmate we ouder worden gaat dit een steeds grotere rol spelen.

Collageen kun je maar moeilijk uit voeding halen, maar er is wel een aantal dingen dat je kunt doen om tekorten snel aan te vullen:

 • Bottenbouillon drinken: uit vis- rund-, kip- en varkensbotten kan bouillon getrokken worden, deze bouillon bevat collageen wat de natuurlijke aanmaak van collageen kan ondersteunen.
 • Je lichaam ondersteunen om meer collageen aan te maken. Dit kun je doen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor voldoende inname van:
 1. Vitamine C
 2. Aminozuur proline
 3. Aminozuur glycine
 4. Voldoende koper
 • Om tekorten dus echt snel aangevuld te kunnen krijgen kun je het beste een collageen supplement nemen wat gehydrolyseerd is. Dit betekent dat het in stukjes is geknipt zodat ons lichaam het makkelijk op kan nemen. 

Wat zegt de wetenschap?

Er wordt momenteel erg veel onderzoek gedaan naar collageen omdat het een super populair voedingssupplement is geworden. Hieronder enkele resultaten:

 • Verbeterde hydratatie en elasticiteit2-3
 • Verminderde tekenen van fijne lijntjes en rimpels2-3
 • Verbetering van de huidstructuur4
 • Geen negatieve bijwerking, veilig in gebruik2-3
 • Verminderen van gewrichtspijn5
 • Verbeterde mobiliteit5

Zoals je kunt zien zijn de resultaten super goed. De onderzoeken zijn allemaal gedaan met suppletie van collageen, gecontroleerd door een placebogroep.

Kleine kanttekening hierbij; de onderzoeken worden vaak uitgevoerd of betaald door collageen aanbieders.

Doet collageen niets voor jou?

Je gebruikt collageen al een aantal maanden maar je merkt er eigenlijk vrij weinig van, hoe kan dit?

Collageen wordt afgebroken tot de losse aminozuren glycine, proline en hydroxyproline en die worden dan weer door de fibroblasten gebruikt voor de vorming van collageen in de huid.

Wat kan er mis gaan?

1.         Als er sprake is van een slechte voedingstoestand dan kan het zijn dat collageen wordt afgebroken tot de losse aminozuren en dan weer elders in het lichaam worden gebruikt waar er tekorten zijn. Eiwitten, afgebroken tot aminozuren zijn namelijk hartstikke belangrijke bouwstoffen voor ons en belangrijke lichaamsprocessen krijgen altijd voorrang. Het lichaam geeft namelijk altijd voorrang aan vitale functies.

2.         Om collageen op te bouwen is er vitamine C nodig. Is er niet genoeg vitamine C beschikbaar? Dan zijn de collageenvezels niet stabiel genoeg en vallen ze snel uiteen. Vitamine C zit vooral in groente en fruit. Dit is natuurlijk ook meteen de reden waarom een goed collageenproduct vitamine C bevat. Ook het mineraal koper is erg belangrijk voor de aanmaak van collageen. Dit komt voor in orgaanvlees, cacao, linzen. Sesamzaad en cashewnoten. Kortom; gezonde en gevarieerde voeding is een must voor een goede aanmaak van collageen.

3.         Voor dit hele proces heb je een optimale voedingstoestand én een optimale spijsvertering nodig. Gaat er ergens in de spijsvertering iets mis, dan zul je minder effect hebben van je collageensupplement. Hoe is de kwaliteit van je maagzuur? Is je darmfunctie goed genoeg voor een optimale vertering en worden alle essentiële voedingsstoffen goed opgenomen? Zijn er voldoende spijsverteringsenzymen aanwezig?

4.         Ben je onlangs veel afgevallen of sport je erg veel? Dan heeft je lichaam sowieso behoefte aan extra aminozuren. Je lichaam gebruikt aminozuren namelijk ook voor het behoud van al onze spieren.

Interessant dus om eens goed naar je voedingstoestand te (laten) kijken. Wil je meer informatie of advies over collageen neem dan contact op met een (voedings) professional.

Waar kan ik op letten bij de aanschaf van een collageen supplement?

Een collageensupplement is in principe voor iedereen veilig te gebruiken mits je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt. Het lijkt wel verstandig om te letten op al bestaande allergieën (vis, schaaldieren, rund) en kies daar je supplement op uit. Wanneer je een collageensupplement wilt aanschaffen weet je vanaf nu waar je op moet letten.

Er is tegenwoordig zoveel aanbod van collageen, dat het moeilijk is om een goede keuze te maken. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten als je graag collageen wilt gebruiken.

Het is best wel belangrijk om je eens in een product te gaan verdiepen, je gaat het tenslotte elke dag gebruiken, je wilt bijvoorbeeld geen onnodige toevoegingen nemen.

Doe je eigen onderzoek, en neem niet zomaar alles klakkeloos aan.

 1. Welke soort collageen is het?

Mijn voorkeur is altijd gehydrolyseerd viscollageen en minimaal 6 gram per dosering. Viscollageen is de meest zuivere vorm en het beste te vergelijken met onze huid.

 • Waar komt de vis vandaan?

Is de vis gekweekt of komt het uit de zee? Zeevis kan veel zware metalen bevatten en voor kweekvis kan veel antibiotica gebruikt zijn. Let er dus op of er een MSC (duurzame gevangen) of ASC (verantwoord gekweekt) keurmerk is. Is er een keurmerk dan weet je zeker dat er wordt gelet op traceerbaarheid, kwaliteit, medicijngebruik of overbevissing.

 • Welk type collageen is het?

Bij een goed product staat op de verpakking, want er zijn namelijk verschillende types collageen. Type 1 komt het meest voor in onze huid, terwijl type 2 het meest voorkomt in ons kraakbeen en bindweefsel. Een kwalitatief goed supplement bevat voornamelijk type 1, eventueel aangevuld met type 2.

 • Hoe is de formulering van het product?

Alleen collageen nemen doet niet veel, het is belangrijk om een product met een goede samenstelling te kiezen. In een kwalitatief goed product zit vitamine C aangevuld met de juiste samenstelling vitamines en mineralen voor de beste opname in het lichaam. Vitamine A, E, C en Q10 voedingsstoffen die super belangrijk zijn voor een gezonde huid. En is het product geproduceerd in een fabriek die volgens de HACCP en GMP richtlijnen werkt? Dit voorkomt onnodige verontreinigingen.

 • Zitten er onnodige toevoegingen in?

Ga eens goed door de ingrediënten lijst heen. Zitten er suikers in, zoetstoffen en hoeveel en welke dan? Zitten er misschien onnodige nutriënten in? IJzer bijvoorbeeld, ijzer neem je alleen als er een tekort is vastgesteld, anders is het gevaarlijk omdat ijzer kan gaan stapelen in het lichaam. Je kunt het moeilijk kwijt. Heb je wel een tekort neem dan tijdelijk een goed liposomaal supplement, hiermee voorkom je eventuele buikklachten (door oxidatie) en obstipatie.

Hopelijk kun je met deze tips zelf een verstandige keuze maken, zonder dat marketing bedrijven dat voor je doen.

Mijn favoriet

De DQA Beauty Booster is niet alleen een collageensupplement maar ook een prachtig voedingssupplement. Een collageenproduct van de hoogste kwaliteit formule op basis van Zwitsers baanbrekend onderzoek en innovatie.

DQA Beauty Booster met collageen en hyaluronzuur is een krachtig gezondheids- en schoonheidssupplement dat het welzijn van binnenuit bevordert. Het bevat niet alleen maar collageen maar het bestaat uit een speciaal geselecteerde formule. Elk sachet bevat het zuiverste gehydrolyseerd viscollageen in combinatie met hyaluronzuur, mineralen en essentiële vitamines – een krachtige mix van actieve stoffen die ideaal zijn voor het welzijn van huid, haar, nagels en botten.

Een prachtig voedingssupplement, van zeer hoge kwaliteit, laten we samen naar de ingrediënten gaan kijken.

Hieronder kun je lezen wat al deze ingrediënten voor je kunnen betekenen.

Collageen hydrolysaat: zoals eerder besproken, collageen is één van de belangrijkste eiwitten in de huid, gewrichten en andere lichaamsweefsels. Collageen zorgt voor elasticiteit van de huid en geeft de huid het aanzien van volheid en gladheid. Met de leeftijd en blootstelling aan factoren zoals vervuiling, roken en Uv-licht, neemt de collageensynthese af, wat leidt tot verlies van huidvolume, fijne lijntjes en rimpels. Door een goed collageenniveau te behouden, kunnen de huid en andere weefsels de elasticiteit en soepelheid behouden.

Hyaluronzuur: wordt op natuurlijke wijze door de huidcellen geproduceerd en draagt bij aan het behoud van het vochtgehalte en om de huid stevig en gezond te houden. Als gevolg van veroudering en agressors van buitenaf, hebben hyaluronzuur niveaus de neiging af te nemen, wat resulteert in minder smering in de gewrichten en een droge en gerimpelde huid.

Co-enzym Q10: is een belangrijke lichaamseigen stof die we ook zelf kunnen aanmaken, mits de juiste voedingsstoffen aanwezig zijn. Q10 is betrokken bij de aanmaak van energie in alle lichaamscellen. Daarnaast is Q10 ook een belangrijke antioxidant. Aanvulling van Q10 kan zinvol zijn in het proces van veroudering en kan helpen bij vermoeidheid.

Vitamine C: draagt bij tot de vorming van collageen en voor een normale werking van het immuunsysteem. Vitamine C zorgt voor een goede en sterkte van de collageenvezels. Zonder vitamine C is er geen opbouw van nieuwe collageen.

Vitamine E: is een krachtig antioxidant en draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress. Vitamine E zorgt voor gezonde bloedvaten, speelt een belangrijke rol bij de celademhaling en voorziet daardoor organen en vooral spieren van zuurstof.

Vitamine D3: is een essentiële vitamine voor onze gezondheid en heeft een heel breed werkingsgebied in ons lichaam. Vitamine D zorgt voor sterkte tanden en botten, is belangrijk voor een normale spierwerking en het ondersteunt het immuunsysteem.

Vitamine A: ondersteunt je weerstand en zorgt voor een goed gezichtsvermogen. Ook zorgt vitamine A voor een gezonde huid en slijmvliezen.

Vitamine B2 riboflavine: is een onderdeel van de belangrijke B- complexen. Het vitamine B-complex is betrokken bij de energiestofwisseling in de cellen en het behoud van een goed ijzergehalte. Een goede vitamine B2 status kan dus helpen bij vermoeidheid. Daarnaast zorgt B2 er ook voor dat het zenuwstelsel goed werkt, het is belangrijk voor een gezonde huid en slijmvliezen en het helpt de cellen te beschermen tegen oxidatieve schade.

Vitamine B3niacine: is een onderdeel van de belangrijke B- complexen. Het vitamine B-complex is betrokken bij de energiestofwisseling in de cellen. Niacine speelt een belangrijke rol in de citroenzuurcyclus.

Vitamine B8 – biotine: is een onderdeel van de belangrijke B- complexen. Het vitamine B-complex is betrokken bij de energiestofwisseling in de cellen. Het speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit de voeding.

Zink: is een belangrijk spoorelement wat wordt aangetroffen in botten, spieren, lever, nieren en de huid. Het lichaam is niet in staat om extra zink op te slaan dus een dagelijks extra inname van zink is gewenst. Wanneer er een tekort aan zink is kun je dat vaak zien aan huisproblemen.

Mangaan: is een belangrijk spoorelement en het is nodig voor de aanmaak van kraakbeen en bot.  Het ondersteunt je normale energieniveau en draagt bij aan de bescherming tegen zonlicht en vervuiling.

Jodium: zorgt voor een goede werking van de schildklier en daarmee dus voor een goede hormoonhuishouding. Het ondersteunt het zenuwstelsel en het energieniveau. De Nederlandse voeding bevat te weinig jodium. Het komt vooral voor in vis, schelpdieren en zeewieren en Nederlanders eten dit over het algemeen te weinig.

Lycopeen: is een carotenoïde. Het komt voor in rood fruit en andere rode vruchten zoals tomaat. Het is de meest voorkomende carotenoïde in ons lichaam. Lycopeen werkt als een antioxidant.

Zoals je kunt zien zijn dit stuk voor stuk fantastische ingrediënten. Ze gaan niet alleen heel veel doen voor je huid, maar ook voor je energieniveau, win-win dus!

Literatuur

 1. https://www.orthokennis.nl/nutrienten/collageen#:~:text=Meer%20dan%2090%25%20van%20het,type%20IX%2C%20X%20en%20XI.
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29949889/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33742704/
 4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28528342/
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30122200/