Chia pudding is zo’n recept dat bijna te simpel is om waar te zijn: je roert een paar ingrediënten door elkaar, zet het in de koelkast, en de volgende ochtend heb je een romig, voedzaam ontbijt of tussendoortje klaarstaan. Boordevol vezels, omega-3 en eiwitten, en eindeloos te variëren. Het perfecte begin van je dag – of gewoon als gezonde snack.
Waarom is chiazaad zo gezond?
Chiazaad mag dan klein zijn, het zit bomvol voedingsstoffen. Deze kleine krachtpatsers zijn:
- Rijk aan omega-3 vetzuren – goed voor hart en hersenen
- Vol vezels – helpt je spijsvertering én houdt je langer verzadigd
- Een plantaardigebron van eiwitten – fijn voor vegetariërs en veganisten
- Bevat calcium, magnesium en fosfor – belangrijk voor sterke botten
- Boordevol antioxidanten – beschermen je cellen tegen schade
Daarnaast zwellen chiazaadjes op als ze vocht opnemen, wat helpt bij een goede stoelgang én zorgt voor die puddingachtige textuur in recepten. Gezond én lekker dus!
Ingrediënten
- 3 eetlepels chiazaad
- 250 ml (plantaardige) melk
(bijv. amandelmelk, kokosmelk, havermelk of gewone melk) - 1 theelepel honing, agavesiroop of ahornsiroop (optioneel)
- ½ theelepel vanille-extract (optioneel)
Hoe maak je het?
- Meng alle ingrediënten in een potje of kommetje.
- Roer goed door en laat 5 minuten staan.
- Roer nog een keer (om klontjes te voorkomen).
- Dek af en zet minstens 4 uur of een nacht in de koelkast.
- Roer voor het serveren nog even door en garneer eventueel met vers fruit, noten, kokos, kwark, yoghurt of granola.
Tips:
- Dikker of dunner? Gebruik minder of meer melk om de gewenste consistentie te krijgen.
- Vooraf in porties? Maak het in kleine potjes of glazen – handig voor on-the-go ontbijt.
Variatie-ideeën:
1. Mango-kokos
– Gebruik kokosmelk als basis
– Voeg blokjes verse mango toe (of een laagje mango-puree)
2. Chocolade-banaan
– Roer 1 eetlepel cacaopoeder en een geprakte banaan door de melk
– Lekker met wat pure chocolade en rood fruit als als topping
3. Appeltaart
– Voeg kaneel, geraspte appel en een snufje nootmuskaat toe
– Top met walnoten of pecannoten of een lekkere granola
4. Bosbessen-vanille
– Meng vanille-extract door de melk
– Voeg een handje blauwe bessen toe, vers of bevroren
5. Koffie-kokos
– Gebruik half kokosmelk, half afgekoelde espresso
– Lekker met een vleugje ahornsiroop en wat cacaonibs