Mosselen, ik ben er mee opgegroeid en ik vind ze heerlijk. Ik kom uit Bruinisse en dat is een echt mosseldorp. De mosselkotters liggen in de haven en als klein meisje vond ik dat al fascinerend.
Als de mosselen in het seizoen zijn dan eet ik ze het liefst elke week. Ik haal ze altijd bij mijn favorieten viszaak in Bruinisse de Bru17. Waar je overigens ook heerlijke echte verse vis en schelpen kunt eten in het restaurant.
Mosselen zijn echt een super food. Ze zitten natuurlijke boordevol eiwitten (17 gram per 100 gram) en gezonde onverzadigde vetzuren. Daarnaast bevatten ze heel veel belangrijke mineralen zoals kalium, fosfor, ijzer, selenium en jodium. En natuurlijk de vitamines B, A, en E.
Elke week schaal en schelp dieren eten is een goede manier om je tekorten in mineralen en vitamines aan te vullen. Ik vind ze traditioneel gekookt heel erg lekker, maar dit recept is weer eens wat anders. De saus is heerlijk met een stuk vers zuurdesembrood.
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 kg verse zeeuwse mosselen
- 2 uien in ringetjes
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 200 gram tomaatjes gehalveerd
- 2 tl goede sambal
- 100 gram verse basilicum in reepjes
- Eventueel verse dragonblaadjes
- 200 ml (kokos)room
Hoe maak je het?
- Was de mosselen onder koud stromend water en verwijder de kapotte.
- Snijd alle groente.
- Doe een flinke scheut olijfolie in een ruime (wok)pan waar een deksel op kan.
- Bak hierin de ui en knoflook glazig.
- Als je dat klaar is voeg je de tomaatjes en de sambal toe en bak deze even kort mee.
- Voeg dan de (kokos)room toe en laat de saus even goed heet worden.
- Doen dan de gewassen mosselen in de pan en doe het deksel erop.
- Let goed op wanneer de mossels open gaan. Als de mosselen een beetje open gaan dan roer je alles nog eens door elkaar zodat de mossels in pan de saus goed opnemen.
- Doe het deksel er weer op en stoom de mossels tot ze allemaal open zijn.
- Serveer ze met vers zuurdesembrood 🙂