Darmproblemen Darmtherapie Ontlastingonderzoek

Sibo (urine)

SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) is een overgroei aan bacteriën in de dunne darm. De aandoening komt vaak voor bij mensen met het prikkelbaar darmsyndroom en andere onderliggende ziektes.

Het ontstaat meestal wanneer de doorgang van voedsel in het spijsverteringskanaal vertraagt. Het voedsel blijft hierdoor veelte lang in de dunne darm en er onstaat een ideal voedingsbodem voor bacteriën die eigenlijk in de dikke darm horen te zitten. . De klachten van een SIBO zijn meestal een opgeblazen gevoel, gasvorming en buikpijn. Een oorzaak van SIBO kan zijn een maagzuurtekort, maar ook medicijn gebruik en ziekte van Crohn.

Deze zogenoemde UriColourtest, is gebaseerd op een kleurreactie tussen de stoffen Indican en Skatol in urine en een mengsel van salpeterzuur. Bij deze test ontstaan verschillende eenduidige kleurreacties in ringvorm. De ringvormige kleuring kan wijzen op een beginnende stofwisselingsstoornis of een functionele stoornis. Deze test is bijzonder geschikt om te onderzoeken of er sprake is van een dysbiose in de dunne darm.

SIBO is hierdoor een belangrijk onderdeel van de onderzoeken.