Darmproblemen Darmtherapie Ontlastingonderzoek

Omega 3 index (bloed)

De laatste tijd komt er steeds meer onderzoek dat vooral de verhouding tussen de omega 3 en 6 verzuren goed moet zijn. Terwijl we vroeger te horen kregen dat alle onverzadigde vetzuren gezond zouden zijn en de verzadigde ongezond. Er is een ommekeer gaande en er komt steeds meer onderzoek dat niet alle oververzadigde vetzuren gezond zijn. Vooral de plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie, pindaolie, sojaolie en margarine, daar mogen we best wel wat minder van gebruiken.

Evolutionair gezien kregen we vanzelfsprekend meer omega 3 dan 6 binnen. Dit komt omdat we toen veel meer vis, schaal- en schelpdieren aten. Door onze huidige consumptie maatschappij krijgen we meer omega 6 dan 3 binnen. Dit is slecht voor onze gezondheid omdat de omega 6 vetzuren ongewenste ontstekingsprocessen aan kunnen zetten in ons lichaam. De opvattingen over omega 6 zijn dus door de huidige onderzoeken gewijzigd.

In onze huidige voeding is de verhouding tussen omega 3 en 6 1:20, terwijl 1:3 wenselijk is. Dit is nogal een verschil. In de steentijd (en bij de hedendaagse Eskimo’s) was de verhouding van de omega-3 vetzuren versus de omega-6 vetzuren 1:1.

De Omega-3 index meet het percentage omega-3-vetzuren eicosapentaeen (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) in het totale vetzuurgehalte in het bloed. Het ideale percentage ligt tussen de 8 en 11%.

Een lage omega-3 index (<4%) is een indicatie van een ontstekingsbevorderende situatie in het lichaam, waarin chronische ontstekingen zich optimaal kunnen ontwikkelen.