Darmproblemen Darmtherapie Ontlastingonderzoek

Histamine (feces, histamine testkit)

Histawatte? Histamine is een belangrijke lichaamseigen stof. We kunnen niet zonder deze stof, maar histamine kan voor veel mensen ook erg vervelende klachten geven. De stof komt voor in ons lichaam maar ook in onze voeding zoals vlees, vis en gefermenteerde zuivel

Histamine zit in onze mestcellen (witte bloedcellen = mastocysten) in de huid, slijmvliezen en darmen. Eigenlijk zijn deze cellen de poortwachters van ons immuunsysteem. Wanneer een indringer ons immuunsysteem aanvalt dan gaan de mestcellen erop af en histamine komt vrij. Histamine is de stof die onze huid rood kleurt na bijvoorbeeld een insectenbeet.

Je lichaam maakt histamine dus zelf aan. Soms krijg je ongemerkt ook veel histamine met de voeding binnen, en dan bestaat er ook nog voeding die de aanmaak van histamine uitlokken, zoals suiker ,rode wijn, oude kaas, chocolade en noten. Best wel complex dus.

Histamine neemt om deze reden vooral toe naarmate de dag de dag vordert. Om histamine af te breken gebruiken we een enzym diamine-oxidase (DAO). Normaal gesproken houdt DAO het histamine gehalte in de darm onder controle maar bij sommige mensen ontbreekt dit enzym of is er niet genoeg van, het histamine gehalte kan flink toenemen. Dit kan nare klachten geven.

De klachten van histamine intolerantie lopen erg uiteen en zijn soms moeilijk te herkennen. Dit komt omdat histamine op 4 verschillende receptoren kan aandokken met allen een eigen werking en dus ook uitlopende klachten.

Hoe kom je aan een te veel aan histamine? Te veel aanmaak of slechte afbraak? Of allebei? Of te veel histamine rijke voeding?

Een toename van histamine in het lichaam kan dus verschillende oorzaken hebben:

  • Histamine komt vrij bij een allergische reactie; de mestcellen scheiden histamine uit;
  • Het histamine gehalte neemt toe bij een ontsteking;
  • Er is een tekort aan enzymen die histamine afbreken in het lichaam;
  • Het eten van histaminerijke voedingsmiddelen;
  • Het eten van voedingsmiddelen die histamine vrijmaken;
  • Een dysbiose in de darmflora;
  • Pathogenen in de darm;
  • Aandoening aan het maagdarmstelsel;
  • Stress.

Histamine is om deze redenen een marker die niet mag ontbreken in jouw onderzoek.