Recept voor 3 personen
Dit is een super lekker en simpel recept, je laat de oven eigenlijk het werk doen. Je kunt dit recept ook pittig maken door chili peper toe te voegen. Uit ervaring weet ik dat kinderen dit ook super lekker vinden, mits het niet te pittig is natuurlijk.
Dit recept leent zich er uitstekend voor om lekker veel van te maken, zodat je nog wat over hebt voor de lunch de volgende dag. Je kunt de balletjes ook goed bewaren in de diepvries.
Ik maak in dit recept gebruik van kokos amino’s. Dit ingrediënt kun je online of bij een natuurvoedingswinkel kopen. Je kunt kokos amino’s vergelijken met sojasaus, maar dan heeft het een hele lekkere, zachtere smaak.
De kokos amino’s zijn een stuk gezonder, want deze worden gemaakt uit natuurlijk gefermenteerde kokosbloesemsap met zeezout in plaats van dat het gemaakt wordt van soja. Soja gebruik ik liever niet (teveel) in de keuken in verband met de hormoonverstorende stoffen die erin zitten.
Ingrediënten kipgehaktballetjes
- 500 gram kipgehakt
- 2 tenen knoflook; geraspt
- Stuk gember; geraspt
- 2 lente uitjes in fijne ringetjes
- 2 el kokos amino’s
- Sesamolie
Ingrediënten voor de saus
- 80 ml kokos amino’s
- 2 el honing
- 1 teen knoflook; geraspt
- Als je van pittig houdt; een peper in ringetjes
Overige ingrediënten
- Paprika in reepjes
- Broccoli in roosjes
- Eventueel andere groente die je nog hebt liggen
- Komkommer
- Avocado
- Bloemkoolrijst, quinoa of witte rijst
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng alle ingrediënten voor de balletjes bij elkaar.
- Maak er kleine balletjes van en besprenkel met extra sesamolie.
- Leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat.
- Doe alle groente in een ovenschaal en bedek goed met sesamolie, peper en zeezout.
- Bestrooi de groente naar wens met knoflook/uienpoeder.
- Maak ondertussen de (bloemkool)rijst of quinoa klaar (je kunt ook mengen, bijvoorbeeld quinoa met bloemkoolrijst).
- Doe de ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en laat het koken tot het de gewenste dikte heeft. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.
- Haal de balletjes en de groentes na ongeveer 20 minuutjes uit de oven.
- Maak het bord op met rijst naar keuze, kipgehaktballetjes, saus, groente uit de oven, komkommer en avocado.
- Heb je balletjes over? Wat een geluk, je hebt de volgende dag een heerlijke lunch.